Sunday, June 1, 2014

Waldorf olimpia

A waldorfos olimpia ötödik osztályban van. Ekkor tanulják a görög történelmet és állítólag ebben a korban a legfogékonyabbak ennek az egésznek az átélésére. Kisérő szülőként végignéztem nemcsak az olimpiát hanem a kétnapos felkészülést is és bizton állíthatom, hogy megint csak igazuk van. Ezek a kamaszodó gyerekek hihetetlen beleéléssel csinálták mindent.
Az összes magyarországi waldorf iskola ötödik osztálya itt volt, kb. 420 gyerek. Szétosztották őket városállamokba, 12 városállam volt, mindegyik más színű. Városállamokként voltak délelőtt az edzések és délután a játékok, aztán minden államnak festettek egy gyönyörű zászlót és az öveiket a városállam színére. Két három gyerek volt csak egy osztályból, öröm volt nézni, ahogy vadidegen gyerekek teljes összhangban együtt dolgoznak.
Itt semmi sem a versenyről szólt, hanem a kitartásról, az önmaguk legyőzéséről. Mindenki végigcsinált mindent. A maratoni futásnál , ami itt kb. két és fél km volt, a legnagyobb éljenzést a vége felé befutó kórosan kövér kislány kapta, meg az a fiú, akinek lett valami a térdével és befáslizott merev lábbal gyalogolta végig.
A városállamokat három tanár vezette, akik végig figyelték a gyerekeket és a záróceremónián, ahol mindenki kapott oklevelet és érmet, mindenkit személyre szólóan értékeltek. Lili a Delphi városállamban volt, és teljesen véletlenül Péter bácsi, a némettanárja volt az egyik vezető. Ő  verseket írt annak a több mint tíz gyereknek akit ő figyelt.


Tízórai és uzsonna is a szabadban
Lányok az osztálybólNyitó torna

Nyitó ceremónia


Maratoni futás rajt


Magasugrás

Távolugrás

Birkózás

Diszkoszvetés

Gerelyhajítás

Váltófutás

Lakoma

Mindenki kapott oklevelet és érmet

4 comments:

aranyos fodorka said...

Jó volt nézni a képeket. Talán ezek a gyerekek megértik azt, hogy lehet, sőt jó, valamit együtt csinálni, örömmel, lelkesedéssel és ezen felül lehet nyerni is - és nem csak a mások kárára.

baloma said...

Lenyűgöző. Nem is szabadna másképp tanítani. Emlékszem, a fiam ötödikben görög hős akart lenni és lelkesen ecsetelte, hogy melyik csatát, hogyan lehetett volna megnyerni...

Holdgyöngy said...

Ez biztos örök élmény lesz a gyerekeknek.

Krisztina Kovacs said...

Ez fantasztikus élmény lehetett...a fáklyagyújtó fotó nagyszerű lett! :)