Saturday, October 25, 2014

Katonai temetők

Ma végre vége lett a pocsék időnek és ládáztunk egy kicsit Piliscsabán és Vörösváron és hazafelé a solymári elágazásnál lévő brit katonai temetőnél lévő új ládát is megkerestük. Örültem neki, hogy itt is lett láda, mert ezer éve tervezem, hogy egyszer megállok és megnézem a temetőt, de sosem tettem meg eddig.
Nagyon szép az egész és nagyon megrendítő. 20-22 éves fiúk, angolok, lengyelek (mert a lengyel légierő katonái Angliába menekültek és brit parancsnokság alatt harcoltak), dél-afrikaiak, ausztrálok, kanadaiak és új-zélandiak, sőt még egy francia sír is van.
Fényképezés közben eszembe jutott, hogy egy pár éve szintén ládázás kapcsán voltam a magyar-német katonai temetőben Budaörs határában, és Biatorbágyon meg orosz sírokat fényképeztem.
Elgondolkodtató ez az egész, egyik képhez sem autóztam többet 20km-nél otthonról. Le se tagadhatnám, hogy közép Európában élek.




kanadai bombázó

 22 éves ausztrál őrmester
20 éves dél-afrikai hadnagy


lengyel


21 éves angol őrmester

22 éves új-zélandi pilóta

német-magyar katonai temető, az őrtorony a mellette lévő már nem használatos katonai területen áll





"A hadisírok a béke nagy prédikátorai"


a biatorbágyi temető melletti orosz katonai sírok, a neveket és a csillagokat leszedték,
de azért friss virág van

ugyanaz a temető egy pár évvel később, a csillagot a fő síron vagy emlékművön kijavították




2 comments:

aranyos fodorka said...

Elég fura, ha azt írom: micsoda szép helyek - pedig hát ezt kell írjam. Az is meglep, hogy milyen szépen rendben-tartottak, persze azt nem értem, kinek volt jó, hogy az orosz sírokról leszedje a táblát és miért volt jó ???
Nekem az Isonzó völgyéből vannak katonasír emlékeim - és bizony sokszor meglepődöm Pécsett is, amikor a nagy temetőben lévő katonasírok előtt itt-ott virágot látok. Fogalmam nincs, kik vihetik oda...Szinte hihetetlen, hogy rokonok - mégis ott vannak a virágok. Igaz, tudok olyanról, hogy valaki "kiválasztott" magának egy elhagyott (nem katonai) sírt és azt gondozza. Egyszerűen csak merő "szeretetből". Lehet, hogy a katonasíroknál is ez a helyzet.
Meglep (még nem láttam), hogy a katonák vallását is jelezték a sírköveken.
Nagyon szép az a kép, ahol kékesen, szinte "fénylenek" a sírkövek !

MULTMENTO said...

Már én is régóta készülök a Budapest környéki katonai temetőkhöz. Eddig én is mindig csak autóból látva fogadkozva ígértem meg magamnak a látogatást. Köszönöm, hoyg bemutatad őket. Nagyon jó fotók lettek.