Thursday, May 14, 2015

Alsóhegy megint

Lili testvére mostanában sokat jár ide Norvégiából. Most a barátnőjével jöttek, aki fotóiskolába jár és egy projektet csinál, aminek az a címe, hogy a kisebbségek Magyarországon. Így fölmentünk megint Alsóhegyre. Nem volt idő előre megszervezni, így csak reménykedtünk hogy Bódvalenkén vagy Csenyétén sikerül neki cigányokkal  beszélgetni és fotókat csinálni. Bódvalenkén a helyiek a freskók miatt hozzá vannak szokva a bámuló és fotózó idegenekhez, úgyhogy pillanatokon belül megismerkedtek egy kedves lánnyal és a családjával és fotózni is tudott sokat. Csenyéte még Bódvalenkénél is sokkal szegényebb. Ott megadta az alaphangot, hogy egy csomó kutya megtámadta az autót, úgyhogy ki se mertünk szállni.
Hídvégardó mellett észrevettünk egy régi elhagyatott gazos zsidó temetőt. Egy ember éppen akkor szerelte össze a fűkaszát, de amikor meglátta, hogy megállunk, odajött beszélgetni. Kiderült, hogy ő egy tanár egy faluból a Hernád völgyéből és ez valami hobbiféle nála. Fölkutatott egy csomó zsidó temetőt a környéken és rendben tartja őket, de az útbaeső útmenti kereszteket is körbe szokta nyírni. Nem zsidó, nem vallásos, csak úgy.
Délután még maradt idő egy kis ládázásra is. Átmentünk Szlovákiába, az Áji völgybe a vízesésekhez, és Lucskára a huszita templomromhoz.
Utolsó nap fölgyalogoltunk Derenkre. A gyerekek vittek virágot a temetőbe. Visszafelé fölmásztunk Szádvár romjaihoz is.

Aggtelek környéke eső után

Aggtelek, a barlang fölöttAggtelek


Barlangász tanfolyam, valamilyen mentési technikát tanulnak. Ez a nagy kő helyettesíti a sérültet, ezt kell fölhúzniuk.


Szögliget hegyfelöli vége eső után.

Bódvalenke, Gergő képe

Gergő képe

Hídvégardó melletti temetőCsenyéte, a kutyák kis mélyedésekben lapulnak az út mellett.

Csenyéte

Áj felé
Lucska


Szádvár


Szögliget a várból

egy viszonylag rendben tartott temető Szendrőn

2 comments:

Holdgyöngy said...

Szeretem az északi zsidó temetőket. Sümeg körül egy zsidó temetőt moszlimok hoztak rendbe, akkor tudtam hogy kerültek oda. Van ilyen (is).

aranyos fodorka said...

Gyönyörű helyeken jártál, és nagyon hangulatosak a képek.Jó volt látni Aggtelek környékét, nagyon régen voltam arra, de szépet, tetszenek a többi fotók is.Meglepő és megható, hogy él Magyarországon ilyen ember, aki "rendteremtéssel" foglalkozik szabadidejében....