Wednesday, June 7, 2017

Lepukkant kastélyok nyomában

Tettünk egy ládázós nagy kört, aminek nyugodtan adhatjuk a fenti címet. Tolna megye jó nagy részét bejártuk meg egy kicsit Somogyból is. Erre szinte mindegyik faluban van valami kastély, kúria , de minimum egy nagyobb udvarház. Némelyiknél lehetett látni némi nyomát valamiféle munkálatoknak, de a legtöbb épület siralmas állapotban van. Azok is amiket használnak. Volt ahol fényképezni sem volt kedvem.
Útközben jutott eszünkbe Dég, ahol már mindketten jártunk, de nagyon régen, úgyhogy megálltunk ott is. Ez volt az egyik üdítő kivétel, mert itt azért voltak kipakolva a bútorok, mert kezdik a teljes felújítást.
Simontornyán ebédeltünk, aztán megkerestünk egy ládát Felsőrácegresen annál a tanyasi iskolánál ahol Ilyés Gyula tanult. Amikor mondtam, hogy hova megyünk a barátnőm elkezdett idézni egy Lázár Ervin mesét és azt mondta, hogy biztosan összekeverek valamit, mert ide szerinte Lázár Ervin járt, mert még a mesébe is beleírta. És tényleg, láttuk az emléktáblát,  igaz, hogy jóval később de Lázár Ervin is járt két félévet ugyan ebbe az iskolába.
Kajdácson egy láda miatt megnéztük a helyi iskolát az  igen pusztuló Sztankovánszky kastélyban és a szépen felújított mauzóleumot.
Borjádon a sörétöntő tornyot sajnos nem tudtuk megnézni.
Szedresen a Bezerédj hagyatékot kerestük meg. A templom teljesen tönkre ment, az elhagyott temetőben a síremlék még jó állapotban van.
 Este Tamásiban aludtunk. Másnap sétáltunk egy kicsit Somogydöröcskén, aztán Andocson megnéztük az öltöztetős Szűz Máriát meg a kálváriát.  A Zics melletti Nágocson  a megint csak igen lepusztult Zichy kastélynál is jártunk.
Végül hazafelé bementünk Murgára Tolna megye legkisebb falujába. Most olvastam csak el, hogy a házakon a díszes tornácot lezáró magasan lévő ajtókat arra használták, hogy azon vitték ki a tisztaszobában felravatalozott halottat az utolsó útjára. Ez a falu olyan szép helyen van és annyira eldugott, és annyira szépek a házak, hogy talán van esélye üdülőfaluvá válni mielőtt teljesen elnéptelenedik.

Dég

Dég, Hollandi ház


Simontornya
Felsőrácegresi, tanyasi iskola, a jobboldali kiálló rész egy kápolna


Az osztályteremből nyílt a kápolna
Sztankovánszky kastély, ma iskola

Sztankovánszky mauzóleum

Borjád, sörétöntő torony

Szedres

SomogydöröcskeAndocs

Most éppen pünkösdi ruhában

Nágocs, Zichy kastély

Murga3 comments:

aranyos fodorka said...

Szomorú látni a lepusztult házakat, még szomorúbb az összedőlés előtti templom. Nagyon nehezen veszem tudomásul, hogy múltunk emlékei szép csendben eltűnnek a Föld felszínéről - pedig sajnos ez törvényszerű, legalábbis a történelem ezt példázza. Sok helyen éltek emberek, mely helyeknek ma már nyoma sincs. Lesz bizony a mi településeink közül is több, ami előbb-utóbb ide jut.
A lélekajtóról az én blgomban is olvashatsz, számomra is újdonság volt - igaz, városi gyerek vagyok....

Holdgyöngy said...

Lepukkant épület, mi van benne? Iskola. Bocs. Szépek azok a házak. Amerre jártunk a Galyaságon pl. megveszik a régi házakat, s üdülőnek használják. Valami formában megőrződnek, akárhogy is. Ezeknek lelkük van.

baloma said...

Most már értem a magasan nyíló ajtókat. Köszi, hogy utánanéztél.