Wednesday, June 25, 2014

Pannonhalma

Volt egy szabadnapnyi plusszórám, amit június végéig el kell használni. Ez persze a világ legkönnyebb dolga, de én nem akartam elherdálni, valami jó helyre akartam menni ládázni. Aztán éjszaka valamit álmodtam, amire nem emlékeztem, csak arra, hogy kellemes volt meg mintha lett volna benne levendula. A levenduláról meg eszembe jutott Pannonhalma ahol szerintem talán osztálykiránduláson voltam utoljára.
Azt hallottam, hogy hatalmas pénzeket fordítottak turisztikai beruházásokra, de én csak arra emlékeztem, hogy iszonyú melegben eléggé utáltuk a csoportos araszolgatást. Hát most egyénileg is meg lehet nézni, adnak egy ilyen bigyót, ami érzékeli hogy hol jársz és elmondja amit arról a részről tudni kell. Az autóknak fedett parkoló van a fogadóépület mellett, ahonnan egy hídon át kényelmesen föl lehet sétálni az erdőben árnyékban az épületekhez. Utána meg tovább az arborétumhoz és a gyógynövénykerthez. Gyönyörű az egész! A gyógynövényes-levendulásban van egy teázó, egy szappankészítő műhely és egy levendulaolaj lepárló. Egy működő gazdaság és mindent meg lehet nézni.














Pannonhalma után még elmentünk Csatka-Szentkútra lefényképezni a kálváriát.


Hazafelé Kisbéren megnéztük a Mini Magyarországot. Jópofák ezek a makettek és szépen rendben van az egész park. Igaz, hogy már zárva volt, de körbe lehetett sétálni a kerítés mellett és minden látszott.

makett Pannonhalma
 Az egyik faluban láttunk egy csordát az úton. A gyerekek teljesen oda voltak, mondjuk tényleg nem nagyon lehet már ilyeneket látni még falun sem. Nekik az fel sem tűnt ami nekem volt érdekes, hogy a csordás quaddal kísérte az álltokat.



3 comments:

Holdgyöngy said...

Levendula, Tihany látszik az országközepének, pedig itt is látni. S van fotód, amihez hasonlóról azt gondoltam külföldi. Látod, én sem voltam itt vagy negyven éve. Most elgondolkodtattál-.

aranyos fodorka said...

Nagyszerű utatok lehetett - jó ötlet az "automata idegenvezető" - gyönyörű és bizonyára fenséges illatú lehetett a levendulás, a mini-Magyarországról most itt olvastam először (csak a klágenfurtit ismertem) és hát a csorda - tényleg ritkaságszámba megy.
Jó volt olvasni/nézni a beszámolódat.

Unknown said...

A büdöskés (?) levendulás fotó még kőkerítéssel elválasztva is gyönyörű! :)