Friday, January 9, 2015

Nordic walking

Egyre jobban nyomaszt, hogy a változó korral, meg egy gyógyszer mellékhatásaként jött hízás miatt egyre kevésbé tudom  elcipelni saját magamat, ebből kifolyólag egyre kevesebbet mozgok. Na jó, még a lustaság is nagyban belejátszik, de egyre kritikusabb a helyzet. Ismerve magamat egy-két dolgot be kell, hogy lássak..pl. soha sem fogok tudni rendesen fogyókúrázni, annál sokkal jobban szeretek enni, meg eddig még mindig minden visszajött, tehát ez biztos, hogy nem játszik..soha sem fogok edzőterembe, csoportos tornára, meg hasonlókra járni, sőt hacsak nem épít valaki egy uszodát a közelben, akkor uszodába sem, pedig azt igazából szeretném, mert annyira hülyeségnek tűnik, hogy pénz, benzint és főleg időt áldozzak arra, hogy zárt térben mozogjak valahol máshol, ahová oda kell menni és onnan haza kell jönni, amikor ingyen megtehetem otthon, szabadban, a jó levegőn. A probléma csak az, hogy mégsem teszem, mert mindig van "valami".
Most talán elindult valami változás.
Nordic walking a bottal gyaloglás...soha sem értettem, hogy miért jó, inkább olyan bohóckodásfélének tűnt, nem is foglalkoztam vele egyáltalán, viszont többször láttam kutyasétáltatás közben Kati nénit, Lili egyik óvónénijét, aki botokkal gyalogolt és sokkal jobban nézett ki mint 10 évvel ezelőtt. Aztán volt nálunk egy osztálytalálkozó féle a két ünnep között, ahol véletlenül szóba került, hogy az egyik volt osztálytársam, aki mellesleg orvos, is sokat gyalogol ilyen botokkal, és mennyire élvezi, egy pár szót mondott is arról, hogy ez miért jó. Ez már szöget ütött a fejembe, aztán egy kicsit utánaolvastam. Persze amiket találtam az mind egy kicsit reklámízű volt, de gondoltam, hogy az, hogy tehermentesíti az izületeket és nagyjából az összes izmot megmozgatja és ráadásul 20-30 százalékkal több kalóriát éget mint a síma gyaloglás, egy próbát megér.
Szóval január 2-án vettem egy pár botot. A telefonomra letöltöttem egy olyan alkalmazást ami méri, hogy mekkor a távolságot megyek és mennyivel, sőt valamelyik nap legnagyobb megdöbbenésemre meg is szólalt a zsebemben. Gondolom össze vissza nyomkodtam és beállítottam rajta véletlenül valamit, így most 5 percenként bemondja, hogy mennyi idő telt el és mekkora távolságot tettem meg és mennyi az átlag sebességem. Erre az egészre is lehetne mondani, hogy minek, de az én statisztikus lelkemnek jót tesz, hogy látom, hogy mennyit mentem. Így mosmár büszkén jelenthetem, hogy azóta hogy megvettem a botokat minden nap rávettem magam, hogy kimenjek és gyalogoljak, még  a -8 fokos metsző szélben is és már több mint 30km-t gyalogoltam bottal. Kicsit több mint 4km-t szoktam menni esténként, a botok miatt óhatatlanul enyhén erőltetett menetben és eddig még nagyon élvezem. Ez durván 1 óra mozgás. Nem valami hatalmas dolog, de a semminél mindenképpen sokkal több. Ráadásul így Csipi is rendesen meg van mozgatva, mert persze őt sem hagyom otthon.




eszembe jutott, hogy tavaly vettem valamelyik élelmiszerboltban egy hülye akcióban ilyen cipőre húzható szegecseket, amit utána rögtön meg is bántam, de most nagyon megörültem neki, mert nálunk az összes mellékutca tiszta jég

4 comments:

Holdgyöngy said...

Tudod, a barátnőm, aki PCP-s mondta: ha eszek hízom, ha nem eszek(értsd diétázok), akkor jól vagyok, de akkor minek éljek. Inkább eszek. Van a Francia nők nem híznak c. könyv, pár éve annak szellemében, fogytam le, de alapja volt a napi 30-40 perces gyors séta.Nem diétáztam, inkább odafigyeltem. Csak azóta a betegségek jól visszafogtak, ahogy írod is, pedig nekem is tennem kellene valamit.

baloma said...

Szerintem meg nagyon is hatalmas dolog a mindennapi mozgás. Mondom én, aki még a botokat se vettem meg. De legalább a kajálást már visszafogtam. Minden nap gondolok rád!

aranyos fodorka said...

Reménykedem, hogy a műtétem után megjavul a lábam, s ha igen, első dolgom lesz nekem is a mindennapi gyalogolás. Talán bot nem is kell, anélkül is lehet...Több a semminél.
Egyébként nagyon okos döntés volt részedtől, és szerintem sikerrel is fogsz járni, ha kitartó vagy.

bk said...

Köszönöm mindegyikőtöknek a biztatást, már 42km-nél tartok. Fogalmam sincs, hogy eddig miért nem bírtam rászánni magam semmire és most miért igen. Fogalmam sincs, hogy miért van az most hirtelen, hogy élvezem, hogy -10fokos szélben vagy szakadó esőben gyalogolok. Lehet, hogy ez a bot adott valami titkos löketet az egésznek.