Saturday, November 2, 2013

Pálosok, rómaiak, pogányok, Puskás és Örkény

Ma lett volna a szokásos nagycsaládi kirándulás, de egy csomóan betegek a családból, úgyhogy elhalasztottuk. Így mi elmentünk megint  ládázni. Nem akartam sokat autózni, úgyhogy a közeli budai ládákat kerestük meg. Érdekesebbnél érdekesebb helyeken jártunk.
Először megnéztük a Pálos kolostor romjait a Szépjuhásznénál. Volt ott egy érdekes szíves kereszt, meg egy terhes  madonna, vagy lehet hogy nem is terhes vagy nem is madonna, nem tudom, de nekem furcsa.




Utána fölmentünk a régi villamosvégállomáshoz a Zugligetbe. Kár ezért a gyönyörű épületért, nem igaz, hogy nem lehetne valamire használni.


A Sváb-hegyi Galgóczy kápolna volt a következő. Ez volt az egyik olyan, amiről nem tudtam, de nagyon megérte megnézni.



 Ezután kimentünk Óbudára és megnéztük Puskás Öcsit a Kolosy térnél. Itt nőttem fel a környéken, de már alig lehet ráismerni.




Az amfiteátrumba még soha se mentem be, szerintem gyerekkoromban nem is lehetett.



Óbudán a lakótelepen van a közlekedési balesetek áldozatainak az emlékműve. Hát erről sem tudtam volna, ha nem ládázunk, de mondjuk ez nem is akkora nagy szám.


Utána kimentünk a Filatorigáthoz, ahol van egy legális graffiti fal. Most nem voltak igazán jók, csak ezek a hülye olvashatatlan pufi betűs feliratok.



Kivéve egyet, Malala-t a fejbelőtt pakisztáni  kislányt.


 Utána még fölmentünk az Üröm-hegyre a Pogány toronyhoz. Na ez a másik amit sajnálnék ha nem tudnék róla. Na nem mintha annyira szép lenne, de szerintem érdekes a története. Az Üröm-hegy maga különben elég jó hely, szép kilátással, kezdik is felkapni, egyre puccosabb házak épülnek.


Hazafelé még sötétedés előtt megnéztük a Fazekas-hegyi kilátót, ami nem is igazi kilátó csak egy lepukkant bunker féle a csúcson, de a csúcs az gyönyörű, meg a kilátás is.


A végén még kimentünk Remeteszőlősre Örkény István telefonfülkéjéhez. Végre egy igazán frappáns emlékmű! A telefonban az Egyperces novellákat lehet meghallgatni.




2 comments:

aranyos fodorka said...

Szép utatok volt, sok érdekességgel. A legkülönösebb számomra a - szerintem is terhes - Szűz Mária, hiszen a gyermeke még nincs a karján, amint ezt ugye mindenhol megszoktuk. Sosem láttam még ilyent - de a téma meglepően "emberi" megközelítésének tartom. Az Örkény-telefonfülkéről sem hallottam - nagyon jó ötlet és ha a vandálok nem teszik tönkre, akkor különös, maradandó emlékműve az írónak.

baritas said...

Az amphiteátrum a 3lánnyal, a lépcsős - Téged dicsér,
az Örkényest köszönöm, remek ötlet és a kitalálóit, megvalósítóit dicséri